Na půdě zlínského magistrátu jeho nástup potvrdilo podpisem smlouvy vedení klubu, které s bývalým útočníkem a spolukomentátorem České televize, jednalo posledních více než čtrnáct dnů.

Komentátor Robert Záruba a Martin Hosták
Bude šéfem Zlína Hosták? Klub to dnes oznámí

„V uplynulých čtrnácti dnech jsem se musel hlavně zorientovat, zjistit aktuální stav. Mám představu, jak by měl extraligový klub vypadat. Prvním úkolem tak bude vytvořit strukturu klubu, dosadit na pozice správné lidi. Budu jednat i s místními hokejovými legendami. Rád bych, aby se zapojili do dění zlínského hokeje, věřím, že najdeme společnou řeč. Druhý zásadní úkol je dohnat manko v domlouvání partnerů na další sezonu," vytyčil si si nový generální manažer.

Martin Hosták
Hosták: Eso z rukávu nevytáhnu, ale generálního sponzora přivedeme

„Naše jednání byla od začátku velmi konkrétní. Bylo znát, že Martin Hosták má o práci pro zlínský klub velký zájem. Jsme velmi rádi, že jsme se domluvili. Přeji novému generálnímu manažerovi a jeho týmu hodně úspěchů," sdělil na čtvrteční dopolední tiskové konferenci prezident zlínského hokejového klubu a primátor města Zlín Miroslav Adámek.

Vizitka nového generálního manažera
Hosták posledních sedmnáct let pracoval především pro Českou televizi, kde zdatně a trefně komentoval děj na ledě jako spolukomentátor extraligových a reprezentačních zápasů. Kromě toho se však odchovanec hradeckého hokeje zapojil i do dění svého mateřského klubu, kde krátce trénoval a byl členem vedení.

Čtyři sezony byl také asistentem trenéra Jiřího Šolce u reprezentační osmnáctky. Jejich cesty se nyní opět sejdou ve Zlíně. Šolc je totiž sportovním manažerem.

Odchovanec hradeckého hokeje debutoval v dresu mateřského klubu ve 2. lize v sezoně 1984/85. V roce 1986 zamířil do pražské Sparty, ve které působil až do svého odchodu do zámoří o čtyři roky později. S pražským týmem získal kompletní sadu medailí včetně mistrovského titulu v roce 1990. V letech 1990-92 byl členem organizace klubu NHL Philadelphia Flyers. Klub z Pensylvánie jej draftoval v roce 1987 ve 3. kole jako 62. celkově. Kromě hlavního celku oblékal i dres farmy v nižší AHL, kterou byl celek Hershey Bears. Mezi lety 1992 a 1996 hrál švédskou ligu za MODO Hockey, v dresu tohoto mužstva si zahrál i finále soutěže v sezoně 1993/94. Na podzim 1996 se vrátil do Sparty, ale ještě v průběhu sezony opět zamířil do Švédska na necelé dvě sezony do Södertälje. Na konci té druhé mužstvo sestoupilo z elitní soutěže. V letech 1998 až 2001 hrál za Luleu, se kterou třikrát ztroskotal v semifinále play-off. Poté aktivní kariéru ukončil.

Hosták má také bohatou reprezentační kariéru. Zúčastnil se mistrovství Evropy do 18let 1985 ve Francii, kde si na krk pověsil bronz. O dva roky později v reprezentační dvacítce na mistrovství světa 1987 v Československu získal stříbro.

V roce 1990 nastoupil za Československo na mistrovství světa ve Švýcarsku a pověsil si na krk bronzovou medaili. O tři roky později již za samostatnou Českou republiku získal na světovém šampionátu v Německu bronz. Také se startoval na olympiádě v Lillehammeru 1994, kde však český tým skončil až sedmý. Naposledy se na velké akci národního týmu objevil při světovém šampionátu 1995 ve Švédsku, kde Češi skončili čtvrtí. Celkem odehrál v reprezentaci 61 utkání a vstřelil 20 gólů.

V březnu 2011 se stal součástí vedení hradeckého hokejového klubu a také působil v realizačním týmu české reprezentace do 18 let na mistrovství světa 2011. V minulosti několikrát také působil jako trenér v Chrudimi, naposledy na podzim 2009. V dubnu 2012 nastoupil na pozici hlavního trenéra prvoligového Hradec Králové.

Dnes spojil svůj další život se zlínským hokejem.

Roberts Bukarts zůstává ve Zlíně.
Bukarts zůstal ve Zlíně. Teď na něm bude hra stát ještě víc, ví Hamrlík