V prvním díle seriálu Nejsilnější momenty v historii zlínského hokeje přinášíme rozhovor s Pavlem Janků, který se postaral o nejrychlejší gól v dějinách klubu. Dosáhl jej ve třetím zápase semifinálové série play-off v roce 1995 proti Kladnu. Někdejšímu kanonýrovi beranů na něj stačilo sedm vteřin.

Pavel Janků, někdejší hokejový kanonýr Zlína, ve třetím zápase semifinálové série proti Kladnu (8:3) v roce 1995 během sedmi vteřin otevřel skóre. A zapsal se do dějin.

Oficiálně jde o vůbec nejrychlejší gól v historii zlínského hokeje. Zároveň se Janků dělí s dalšími dvěma hráči o rekord samostatné české extraligy.

„Abych se přiznal, tak si vzpomenu, jen když mi to někdo připomene. Jinak na to moc nemyslím," tvrdil v rozhovoru pro Deník Pavel Janků, který se momentálně živí jako skaut Třince.

Máte ještě záznam zápasu nebo celé akce?
Ještě když žil můj táta, tak občas nějaké zápasy nahrával na VHS. Už nemám video, takže to někde leží ve skříni. Takže tam někde je ten gól. Už se na staré zápasy nedívám, připadá mi to, jako bychom ve srovnání s dnešním hokejem byli odboráři. Hokej se strašně posunul.

Vybavíte si, jak se celá akce seběhla?
Jo, to si pamatuju. Pepa Štraub prohrál buly, jeden z kladenských beků jej chtěl rozehrát a trefil Pepu do chráničů. Odrazilo se to a jeli jsme dva na jednoho, střela se odrazila od zadního mantinelu a já jsem to dorazil do prázdné branky.

Zrovna za záda Tomáše Vokouna, který se později prosadil v NHL i reprezentaci. Potěší to?
Určitě to potěší hlavně nyní, protože to je obrovské jméno. Když někomu řeknu, že jsem dal nejrychlejší gól zrovna jemu, dodává to tomu ještě větší váhu. Tenkrát to byl mladý gólman, teprve začínal. Ale už tehdy byl vynikající. Měl jsem tam plno šancí a nedal jsem je. Proto bych nesnižoval, že byl tehdy mladý.

Nastřílel jste spoustu gólů, vybaví se vám tento moment i proto, že šlo o semifinále play--off?
Ten gól byl tenkrát pro nás důležitý. Vím, že jsme potřebovali vyhrát. Vždy potěší dát v první minutě gól, navíc to bylo doma. Ale vlastní góly si jinak moc nepamatuju.

Dá se gól vstřelit ještě rychleji?
Mezi pátou a šestou vteřinou to jde. Když se buly vyhraje dopředu a je to domluvený signál, někdo kotouč zachytí a rychle vystřelí, tak to jde.

Váš gól je oficiálně uveden jako nejrychlejší v samostatné české extralize. Potěšilo vás to?
Určitě to potěší. Je to raritka. Ale myslím, že to brzy někdo překoná. Ale teď mě to těší.

Ve vyřazovacích bojích je vaše trefa vůbec nejrychlejší v historii…
Ale v play-off to bude k překonání těžší. Tenkrát si totiž myslím, že od nás byly nekoncentrované. Dnes je play-off od samého začátku hodně taktické.

Zaregistroval jste minulé léto, když tento údaj ve statistikách vedení soutěže měnilo a po 16 letech jste vystřídal vašeho bývalého spoluhráče ze Zlína Martina Špaňhela?
Zaregistroval jsem to, protože mi to někdo říkal. Martina Špaňhela jsem neviděl strašně dlouho, žije v Americe. Když začínal, hrávali jsme spolu právě ve Zlíně.

Autor: Daniel Ostrčilík

Zapojte se do hlasování a vyhrajte věcné ceny

Do startu hokejové extraligy sice zbývá necelý měsíc, ovšem regionální Deník ve spolupráci s hokejovým klubem PSG Zlín a Radiem Zlín vám v příštích dnech přinese seriál 11 NEJSILNĚJŠÍCH OKAMŽIKŮ v historii hokejového klubu z Baťova města.

Abychom vás ještě více vtáhli do dění, společně jsme pro vás připravili hlasování a soutěž o zajímavé věcné ceny.

Pokud chcete vyhrát dresy zlínských hokejistů, hokejky, wellness v hotelu Baltaci, předplatné Deníku či další zajímavé ceny, zapojte se prostřednictvím kuponu, který v době seriálu (od 10. 8. do 7. 9. 2016) bude vycházet ve vašem regionálním Deníku (Zlínský deník, Slovácký deník, Kroměřížský deník, Valašský deník) .

Vedle vašeho hlasu pro nejsilnější okamžik v historii PSG Zlín si tipněte, kolik diváků (doma i venku) navštíví přípravné utkání extraligových hokejistů Zlína do 30. 8. 2016.

Ti nejpřesnější získají výše uvedené ceny. Uzávěrka soutěže je 29. 8. 2016.

Hlasujte o nejsilnější okamžik v historii hokejového klubu PSG ZlínZdroj: DENÍK

O co se hraje?
1. cena: hraný dres hráče PSG Zlín z uplynulé sezony
2. cena: hraná hokejka hráče PSG Zlín z uplynulé sezony
3. cena: hraný dres hráče PSG Zlín
4. cena: wellness do hotelu Baltaci ve Zlíně
5. cena: dárkové předměty PSG Zlín (šála, puk a další)
6. cena: předplatné Regionálního deníku na 14 dnů
7. cena: balíček Rádia Zlín (tričko, potítko, kšiltovka, ponožky).
8. - 10 cena: 2 vstupenky na sezení na úvodní domácí utkání PSG Zlín - Kometa Brno (9. září 2016)

Hlasujte o nejsilnější okamžik v historii hokejového klubu PSG Zlín

1. Nejrychlejší gól v historii klubu – Pavel Janků dal po 7 vteřinách 3. semifinále play-off 1995 proti Kladnu (datum vydání příběhu v tištěném vydání regionálního Deníku: 10. 8. 2016)
2. Nešťastná kaluž ve finále 1995 (12. 8.)
3. Gól Jaroslava Balaštíka tři vteřiny před koncem čtvrtého zápasu čtvrtfinále play-off 2003/2004 v Třinci (17. 8.)
4. Záchrana mezi elitou v sezoně 1980/81 – až výhrou v posledním zápase nad Košicemi 8:2 (19. 8.)
5. Vyrovnávající gól Filipa Čecha v 7. zápase finále 2013 proti Plzni (20. 8.)
6. Největší bitka proti pražské Spartě v sezoně 2009/10 (24. 8.)
7. Nešťastné tragické upadnutí Luďka Čajky v Košicích (27. 8.)
8. Rekord české extraligy brankáře Vladimíra Hudáčka, který v sezoně 1999/2000 od 6. do 10. kola neinkasoval gól – celkem 262 minut a 51 vteřin (31. 8.)
9. Petr Čajánek v sezoně 1997/98 nastřílel Opavě v jednom zápase 6 branek (2. 9.)
10. Rozhodující gól Petra Lešky v prodloužení 7. čtvrtfinále play-off proti Znojmu v sezoně 2001/2002 (3. 9.)
11. Zisk českých titulů v roce 2004 a 2014 (7. 9.)