V sedmém díle seriálu Nejsilnější momenty v historii zlínského hokeje přinášíme článek o vzpomínkách na Luďka Čajku, které jsou i po 26 letech od úmrtí skvělého hokejisty a báječného člověka pro rodinu a přátelé stále živé…

I díky nim jeho odkaz žije do současnosti. Ne nadarmo už vede anketu na webu Deníku o nejsilnější okamžik v historii zlínského hokeje. Jeho úmrtí zamávalo s kdekým.

Zlínský hokej úzce spolupracuje s Havířovem, Luďkovým mateřským klubem. V dresu PSG válí další odchovanec Havířova Robert Říčka. Trenérem je Rostislav Vlach, Čajkův velký kamarád.

„Luděk byl po všech stránkách výborný kamarád, byl společenský typ, měl smysl pro humor. Vždy jsem se s ním dobře pobavil. Po jeho příchodu z Havířova jsme se skamarádili rychle," vzpomínal Rostislav Vlach.

„Také naše manželky Jana s Renatou si začaly rozumět a dodnes jsou nejlepší kamarádky. Kontakty jsou a kdykoliv přijede, tak se potkáme a rádi si popovídáme," podotkl zlínský kouč.

Byť by si to prý nepřál, je po něm pojmenován zlínský zimní stadion.

„Říkával, že za delší dobu už to bude pouze jméno a lidé ani nebudou mít představu, kdo přesně byl. Někteří ho viděli a znali, ale další generace už tu možnost neměla," vysvětluje dcera Markéta.

Přesto dosud neměl nikdo odvahu název změnit.

„Kdyby se název stadionu někdy změnil, byl by to nezvyk, ale ani by mě to nemrzelo. Je přece nejdůležitější, že si jej pamatují lidé, kteří si jej pamatovat chtějí," ví slečna Markéta.

Když se začátkem listopadu 1984 narodila, hráči ji řádně zapili. To se však nelíbilo trenérovi Haberovi. Museli vyhrát následující zápas, v jiném případě je čekal přísný trest. „Znám to z vyprávění, protože jsem ležela v porodnici. Luděk byl tehdy kapitán, tak měl v kabině slovo. Kluci po každé brance na počest novorozeněte křičeli „Markéta", což pro ně byla tehdy velmi motivační záležitost," pátrá ve vzpomínkách Renata Čajková.

Ten osudný pátek 5. ledna 1990 v Košicích mají obě jako před očima. „Luděk chtěl, abych mu zápas nahrála na video. Záznam mám pořád doma, ale od té doby jsem se na něj nepodívala," přiznala Čajková, která pochází z Holešova.
Záznam mají Čajkovi hluboko ukrytý. „Schovávala jsem jej především pro Markétku. Aby věděla, kdo byl její tatínek. Nikdy jsem nechtěla, aby zapomněla."

Nezapomněl nikdo. Rodina, kamarádi, fanoušci. Ani zlínský klub. Toho osudného večera totiž Renata v přímém přenosu viděla a i v rádiu slyšela, co se jejímu manželovi stalo. Do konce zápasu zbývaly pouhé tři minuty.

Za vyhozeným kotoučem se hnali dva hráči – košický útočník Anton Bartanus a Luděk Čajka. Jako by zakopl o brankovou čáru. Jenže zřejmě rýha v ledu zavinila pád, po kterém se jeho tělo neovladatelně řítilo hlavou proti hrazení. Po nárazu hlavou o mantinel skončil v nemocnici, kde po marném čtyřicetidenním boji lékařů o zázrak Luďkovo statečné srdce dotlouklo. 14. února 1990 o půl druhé v noci odešla i poslední, byť jen teoretická naděje.

„Konečný verdikt byl pro mě nečekaný, tvrdý a nemilosrdný. O jeho smrti jsem se dozvěděla z telegramu, který mi pošťák doručil v sedm hodin ráno," vybavuje si kruté probuzení, kdy definitivně přišla o muže.

S odstupem času si paní Čajková s dcerkou i přátelé rádi zavzpomínají. „Luděk pro nás není žádné tabu, o kterém by se nemluvilo," je ráda paní Čajková.

Luděk Čajka je v srdcích nás všech…

Navždy.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

VIZITKA LUĎKA ČAJKY

Narodil se 3. listopadu 1963 v Českém Těšíně. Vyrůstal v Havířově. Kromě hokeje, se kterým začal ve svých 12 letech, se zajímal také o hudbu a motorismus. Rodiče jej vedli ke vzdělání. Maturoval na ekonomické škole a v tehdejším Gottwaldově studoval techniku, odnož VUT Brno. Do nejvyšší soutěže poprvé zasáhl v sezoně 1983/84 13. září 1983 proti Vítkovicím (3:1). První trefu zaznamenal v 5. kole 27. září 1983 proti Košicím (9:1), když ve 12. minutě první třetiny po trvalém obléhání hostující branky se dostal k odraženému puku, jemuž již nedělal problém otevřít skóre zápasu. Poslední trefu zaznamenal zároveň ve svém posledním zápase ve 32. kole v Košicích (3:4). V sezoně 1984/85 se podílel na historickém 3. místě a zisku bronzových medailí. Následně odešel na vojnu do Dukly Jihlava, kde odehrál dvě sezony pod trenéry Neveselým a Jaroslavem Holíkem. Svými skvělými výkony si vybojoval reprezentační dres, ve kterém si premiéru odbyl 14. dubna 1985 proti Kanadě (6:2). Poslední mezinárodní střetnutí sehrál 22. prosince 1989 na turnaji Izvěstijí proti SRN. V roce 1987 se probojoval na MS ve Vídni a Československu pomohl k bronzovým medailím. Přestože hrál ve čtvrté obranné dvojici s Miloslavem Hořavou, připsal si gól a dvě přihrávky. Hned po šampionátu si jej v 6. kole draftu (celkově 115. hráče) vybrali newyorští Rangers.

V nejvyšší soutěži odehrál v 7 sezonách celkem 297 zápasů s bilancí 33 gólů a 52 asistencí. V národním týmu se v 58 utkáních blýskl třemi brankami.

Vyhrajte dresy nebo hokejku

Do startu hokejové extraligy sice zbývá 13 dnů, ovšem regionální Deník ve spolupráci s hokejovým klubem PSG Zlín a Radiem Zlín vám v příštích dnech přinese seriál 11 NEJSILNĚJŠÍCH OKAMŽIKŮ v historii hokejového klubu z Baťova města.

Abychom vás ještě více vtáhli do dění, společně jsme pro vás připravili hlasování a soutěž o zajímavé věcné ceny. Pokud chcete vyhrát dresy zlínských hokejistů, hokejky, wellness v hotelu Baltaci, předplatné Deníku či další zajímavé ceny, zapojte se prostřednictvím kuponu, který v době seriálu (od 10. 8. do 7. 9. 2016) bude vycházet ve vašem regionálním Deníku. Vedle vašeho hlasu pro nejsilnější okamžik v historii PSG Zlín si tipněte, kolik diváků (doma i venku) navštíví přípravné utkání Zlína do 30. 8. 2016.

Ti nejpřesnější získají výše uvedené věcné ceny. Uzávěrka soutěže je 29. 8. 2016.

Hlasujte o nejsilnější okamžik v historii hokejového klubu PSG ZlínZdroj: DENÍK

O ČEM SI JEŠTĚ PŘEČTETE

Nejrychlejší gól v historii klubu – Pavel Janků dal po 7 vteřinách 3. semifinále play-off 1995 proti Kladnu (datum uvedení příběhu v tištěném vydání regionálního Deníku: 10. 8. 2016)
Nešťastná kaluž ve finále 1995 (12. 8.)
Gól Jaroslava Balaštíka tři vteřiny před koncem čtvrtého zápasu čtvrtfinále play-off 2003/2004 v Třinci (17. 8.)
Záchrana mezi elitou v sezoně 1980/81 – až výhrou v posledním zápase nad Košicemi 8:2 (19. 8.)
Vyrovnávací gól Filipa Čecha v 7. zápase finále 2013 proti Plzni (20. 8.)
Největší bitka proti pražské Spartě v sezoně 2009/10 (24. 8.)
NEŠŤASTNÉ TRAGICKÉ UPADNUTÍ LUĎKA ČAJKY v Košicích (27. 8.)
Rekord české extraligy brankáře Vladimíra Hudáčka, který v sezoně 1999/2000 od 6. do 10. kola neinkasoval gól – celkem 262 minut a 51 vteřin (31. 8.)
Petr Čajánek v sezoně 1997/98 nastřílel Opavě v jednom zápase 6 branek (2. 9.)
Rozhodující gól Petra Lešky v prodloužení 7. čtvrtfinále play-off proti Znojmu v sezoně 2001/2002 (3. 9.)
Zisk českých titulů v roce 2004 a 2014 (7. 9.)
Pozn. červeně označené jsou díly, které vyšly.