„Vybavím si to, je to vlastně takový paradox. Možná že i tyto mé výkony přispěly k tomu, že teď mohu hrát za Vsetín,“ tuší 24letý Březina, že svými výkony před třemi a půl lety mohl zaujmout.

Vždyť tehdy zkroušený trenér vsetínské juniorky Luboš Jenáček prohlásil: „Březina je takový hráč, že když dostane šanci, tak ji promění,“ hlesl zklamaně pro klubový web.

Dnes ho Jenáček trénuje. „Panu Jenáčkovi moc děkuji za chválu,“ vzkázal. „Chci jen dávat góly a pomáhat mužstvu k co nejlepším výsledkům,“ má jasno Březina, který pochází z Pelhřimova a je odchovancem tamního hokeje.

Když přišel do kabiny, někteří pamětníci tehdejšího zápasu si ho dobírali. „Někteří kluci si vzpomněli, ale jen jsme prohodili pár slov,“ mávl rukou.

 Martin Podešva
Podešvův snový návrat. Po minutě slavil gól

Teď chce pomoct Vsetínu, aby se usadil v první lize. V sobotní bitvě proti Ústí nad Labem (5:2) se blýskl gólem, když byl v polovině zápasu v přesilovce na konci kombinace u levé tyče. Tři minuty předtím zase vymyslel gólovou akci pro Markoviče. „Byl to parádní start a jen doufám, že se nám bude dařit minimálně stejně dobře jako v tento zápas,“ přál si Březina, který už v osmi zápasech přípravy dal čtyři góly.

Ostatně fakt, že hraje v první formaci, na led jej trenéři posílají na klíčové momenty zápasu. „Popravdě si toho moc vážím. Je to pro mě malinko změna. Přece jenom dostávám více prostoru na ledě, v přesilovkách i oslabení, což je pro mě celkem nová zkušenost. Doposud to tak moc nebylo. Jsem moc rád, že tento prostor dostávám a doufám, že si na to rychle zvyknu,“ je skromný Březina, někdejší mládežnický reprezentant, který od osmé třídy po juniorku hrával za Pardubice.

Hokejisté Vsetína porazili v 1. kole WSM ligy Ústí nad Labem.
Hokejisté Vsetína slaví první triumf. Porazili Ústí nad Labem

Společně s Jaroslavem Markovičem a Radimem Kucharczykem jim to v sobotu klapalo náramně. „S Jardou jsem už odehrál pár zápasů v přípravě a myslím si, že jsme si herně i lidsky sedli skvěle. To samé mohu říct i o Kuchardovi, je to výborný hráč i člověk. Jsem rád, že s těmito skvělými hráči mohu hrát,“ je vděčný Březina za spolupráci se zkušenými borci, kteří hrávali i extraligu.
On strávil dosavadní kariéru v seniorské kategorii na Horáckém stadionu v Jihlavě, kde odehrál tři kompletní sezony, ve kterých odehrál 159 zápasů a nastřílel 34 gólů a přidal 21 asistencí. Po návratu do nejvyšší soutěže však pro něj nebylo místo.

„Asi už to chtělo změnu a tím, že Jihlava neprojevila zájem, se to i vyřešilo. Zatím v žádném případě nelituji. Vsetín a Jihlava hrají jiný styl hokeje a myslím si, že mi vyhovuje víc vsetínský styl,“ hlásí nadšeně Březina, že se po jeho službách vyptávaly i jiné kluby.
„Ale nabídka ze Vsetína byla nejlepší i s ohledem na to, jak vše proběhlo. Vsetín mě hlavně přesvědčil svým jednáním. To bylo moc důležité. I tím, že je hokejové město a hlavně i stylem hokeje, který jsem pochytil v prvních týdnech přípravy,“ vysvětluje Březina, který je nadšený ze vsetínských příznivců a bouřlivé kulisy.

Ilustrační foto
Pletou si ho s hráčem NHL. Vrána však za Washington hrát nebude

„Lepší fanoušky jsem nezažil a troufnu si říct, že už ani nezažiju. Je to famózní. Je to až neskutečné, v takovém prostředí se hraje úplně jinak. Je to vážně bomba. Jen doufám, že je budeme těšit naší hrou i nadále,“ věří Březina.

Bude bouřit Lapač i dnes po zápase s Karlovými Vary?

Jaroslav Markovič (vpravo)
Porazil Ovečkina, má titul. Teď chce Markovič vydržet ve Vsetíně