Připravenost na novou sezonu ale hlásí také policisté. Podle vsetínské policejní mluvčí Lenky Javorkové musí fanoušci počítat se zpřísněnými bezpečnostními opatřeními.

Namířená budou zejména proti opilým a agresivním fanouškům a pyrotechnice. „Budou platit v podstatě stejná pravidla, jaká jsme nastavili zejména v závěru minulé sezony," potvrdila Lenka Javorková.

Policisté mají již nyní dopředu vytipováno, která utkání mohou být riziková. Kdy hrozí například střet znepřátelených diváckých táborů. „Které to konkrétně jsou, ale není vhodné z taktických důvodů zveřejňovat," odmítla uvést příklady Lenka Javorková.

Jasno mají naopak představitelé valašských hokejových klubů. V loňském roce bylo například možné položit rovnítko mezi problémy a příznivce Havířova. Klub ze severu Moravy ale v minulé sezoně postoupil do první ligy, tudíž už se valašské stadiony nemusejí návštěvy jeho fandů obávat.

„Potenciálně riziková utkání ale stále mohou být například s Přerovem a v podstatě také každé valašské derby," netajil jednatel klubu VHK Vsetín Daniel Tobola.

Podle něj lze předpokládat, že na tato utkání budou kluby posilovat pořadatelskou službu na stadionech. Bude také snaha dopředu zjistit například, v jaké „síle" se chystá tábor příznivců soupeře do Vsetína dorazit.

„Tyto věci se vždy odehrávají v součinnosti s policií a městskými strážníky," zdůraznil Daniel Tobola.

Také manažer klubu HC Bobři Valašské Meziříčí Petr Kovář označil střetnutí mezi meziříčskými a vsetínskými hokejisty za potenciálně riziková, co se napadání mezi fanoušky týče.

„Někdy je při derby atmosféra parádní, někdy se to může zvrtnout. To se ale může stát u každého zápasu. Riziková jsou třeba i střetnutí s Přerovem," zhodnotil Petr Kovář. Dodal, že zvládnutí vyhrocených situací je pak vždy věcí pořadatelské služby, případně policie.

Přísnější opatření začala na valašských stadionech platit v průběhu minulé sezony právě po jednom z valašských derby, jehož závěr poznamenaly střety mezi příznivci klubů. Došlo i na pyrotechniku a slzný sprej. Dva fandové skončili v poutech.

Vedení územního odboru policie ve Vsetíně krátce po incidentu svolalo mimořádné jednání se zástupci klubů, dotčených měst i městských strážníků a dohodlo se na bezpečnostních opatřeních.

Podle policistů jsou největšími a nejčastějšími spouštěcími mechanismy diváckého násilí a výtržností podnapilí a pyrotechnika. Opatření tak směřují zejména k jejich eliminaci. Lidé z bezpečnostních agentur tak budou i letos společně s policisty kontrolovat alkohol u fanoušků pomocí dechových přístrojů. Opilé na stadion vůbec nepustí, naopak je čeká cesta na záchytku. Vyjma desetistupňového piva se na sportovních utkáních nebude prodávat alkohol. V případě rizikových utkání chystají muži zákona spolu s bezpečnostními agenturami osobní prohlídky diváků už při vstupu na stadion. Zaměří se na pyrotechniku a předměty, které by mohly být použity jako zbraň, tedy nože, tyče a podobně.