Před závěrečným víkendovým kolem v rámci moravských soutěží je jistý pád divizního Vsetína, který zůstane nejhorší v rámci skupiny E. A o druhého černého Petra zde budou bojovat hned tři týmy, přičemž nejlepší výchozí pozici mají právě Karlovice. „Díky lepší vzájemné bilanci jak s Krnovem, tak s Frýdlantem nám k jistotě záchrany stačí uhrát v Petrovicích bod," potvrdil předseda klubu Jaroslav Valián. „Ten jsme měli vybojovat již o víkendu, místo toho jsme doma těsně padli s Rýmařovem. I prohra ve Slezsku ale může znamenat záchranu, ovšem s blížícím se koncem přibývají překvapení a odhadnout závěr je jako věštit z křišťálové koule," pousmál se realisticky šéf. „Kluci si situaci zkomplikovali sami, a tak náš divizní osud je v jejich hlavách a nohách. Věřím ale, že soutěž zachráníme," neskrývá optimismus Valián.

Pokud by tedy z divize do krajských soutěží sestoupil jen Vsetín, znamenalo by to, že z krajského přeboru by sestupovaly dva týmy. Vedle jistých Slušovic by to byl někdo z kvarteta Napajedla, Bystřice pod Hostýnem, Vigantice, Štítná n. Vl. Do konce soutěže přitom zbývají dvě kola. „Na všech úrovních to bude ještě zajímavé," těší se společně s fanoušky šéf Sportovně-technické komise Zlínského krajského fotbalového svazu Stanislav Travenec.

Nejoptimističtější varianta (záchrana Velkých Karlovic) by znamenala, že ze dvou soutěží I. A třídy by sestupovaly tři celky a ze tří skupiny I. B třídy čtyři. „Vždy bude sestupovat nejhorší tým dané skupiny a pak ti nejhorší z předposledních míst dle daného počtu pro danou soutěž," upřesnil Travenec.

V případě postupů by podle průzkumu Deníku měli všichni vítězové krajských soutěží přijmout možnost zahrát si výše, což zejména v posledních sezonách nebylo zvykem. „Zda konečně budeme mít méně práce s naplňováním soutěží, ukáže až uzávěrka přihlášek. Bohužel již nyní mám informace, že dojde k pohybům mezi soutěžemi, a to nejen na úrovní kraje, ale i níže do okresů. Konkrétnější ale být nemohu, počkám si na přihlášky," konstatoval šéf STK KFS.

Vzhledem k legislativním změnám, zejména zákazu hostování a střídavých startů, se problémy dají očekávat také na úrovni mládežnických soutěží, které již několik let kvůli menšímu zájmu dětí sportovat pozvolna řídnou. „V tomto směru nejsem pesimista, pomohou sdružené starty a zejména krajské soutěže by měly být opět naplněny. V případě odhlášek totiž vím o zájmu řady mládežnických klubů z okresů hrát vyšší soutěž. Hlavně u dorostu," dodal Travenec.

Sestupová matematika

Divize (ze dvou skupin sestupují čtyři, po dvou z každé): jistý Vsetín, ohrožené Velké Karlovice (stačí jim uhrát bod)

Krajský přebor (sestupují dva): jisté Slušovice, v ohrožení: Napajedla, Bystřice pod Hostý᠆nem, Vigantice, Štítná n. Vl.

A třída (sestupují tři): jisté Březolupy, Mladcová, v ohrožení: Dolní Bečva, Podkopná Lhota, Juřinka a Vidče (všichni sk. A).
B třída (sestupují čtyři): jisté Vizovice, v ohrožení: Jablůnka, Hrachovec, Ratiboř (všichni sk. A), Roštění, Lukov, Slavičín B (všichni sk. B), Ořechov, Jalubí, O. N. Ves a Nedakonice (všichni sk. C).

PS: V případě sestupu i Velkých Karlovic by z každé soutěže sestupoval o jeden tým navíc.

Jistí vítězové

Krajský přebor: Holešov (chce postoupit). I. A třída – sk. A: Kelč (chce), sk. B: Strání (chce). I. B třída – sk. A: Kateřinice (chtějí), sk. B: nejblíže Malenovice (chtějí), šanci mají Příluky, sk. C: Koryčany (chtějí).