Hulín – Vášnivý fanoušek nejen fotbalu, ale i sportovního rybolovu slaví. Vítězem podzimní části Tip ligy čtenářů Deníku a hlavní ceny v podobě nálože 100 piv Zubr Premium, českého piva roku 2016, se stal Jan Masař z Hulína. „Nikdy jsem nic pořádného nevyhrál, o to větší radost nyní mám. Navíc mám hodně úspěšný listopad – patnáctého jsem oslavil narozeniny, za 40 odběrů krve jsem dostal zlatou plaketu a navrch pivní nálož v Tip lize," směje se 41letý pracovník v dopravě, jemuž nakonec přálo i potřebné štěstí. Po 13 kolech totiž hned šest hráčů dosáhlo na 79 bodů a o konečném pořadí musela rozhodnout až Supertrefa – tedy tip na počet vstřelených branek ve všech námi vybraných fotbalových duelech podzimu.

„Měl jsem velké štěstí. Poslem dobrých zpráv byla manželka Jitka, která mi přinesla úterní Deník s konečnými výsledky. Žádné oslavy se bezprostředně nekonaly, musel jsem totiž do práce. Ale cestou do ní jsem už po telefonu a v práci přijímal gratulace," směje se Masař, jenž patří k věrným čtenářům Deníku a hráčům Tip ligy. „Hraji snad od prvopočátku, téměř deset let," spočítal s úsměvem.

Kdy jste začal tušit, že byste mohl vyhrát?

V 8. kole, kdy se mi navíc podařilo vyhrát karton piv pro nejlepší trojici tipérů víkendu. Zde jsem nasbíral krásných 14 bodů z dvaceti možných. Do čela mě ale vyhouplo až na výsledky hodně překvapivé a divoké 10. kolo, kdy jsem si připsal minus jeden. Zatímco na jaře, kdy jsem skončil až na 95. místě, fotbalisté nehráli podle mých představ, nyní to bylo výrazně lepší. (smích)

Jak s pivní náloží naložíte?

Část bezpochyby spolkne oslava s kolegy v práci, hlavně s mým kamarádem a věčným rivalem v Tip lize Alešem Cimermanem. Byl to právě on, kdo mě do této hry vtáhl. V práci jsme ji hráli a hecovali se hned čtyři, Tip ligou stále žijeme, společně chodíme na fotbaly. (smích) Jinak zbytek si užiji sám s rodinou a dalšími kamarády.

Jakého největšího úspěchu jste v Tip lize doteď dosáhl?

V absolutním pořadí jsem byl před čtyřmi roky třetí a vyhrál dárkový koš uzenin. Jinak se mi podařilo třikrát získat karton piv za vítězství v daném kole. Hlavně letos jsou výborná. Nevysedávám v hospodě, ale pivo mi chutná a občas, třeba po šichtě, si třetinku dám. Ideální míra, neboť na druhý den už musím mít opět čistou hlavu.

Které kolo se vám v tomto ročníku nejvíce povedlo a naopak?

Skvělé bylo již zmiňované osmé a i desáté kolo, hlavně to mě šokovalo. Naopak ve světle výsledků mi nejméně vyšlo páté, to jsem skončil na nule.

Netoužil jste po jiné ceně – poukazu, spacáku, batohu či míči pro desítku nejlepších?

Pro mě byl hlavní favorit piva. Manželka je obchodní typ, ta pošilhávala po kuponu na tisíc korun do Albertu. Já jsem s výsledkem i cenou maximálně spokojen.

Proč jste se rozhodl před deseti lety hrát Tip ligu?

Jsem soutěživý typ a navíc se mi líbí sázení bez finančního rizika – křížek, kolečko a buď to vyjde, nebo ne. Tipovat zápasy na výkonnostní úrovni je často složité, kolikrát záleží, zda hráči byli před utkáním na nějakém bigbítu. To je pak jasná dvojka na soupeře. (smích) Navíc Tip ligou žijeme v práci, hecujeme se, chodíme společně na fotbaly, na pivo. Často se těšíme na víkend právě kvůli fotbalu a Tip lize, sleduji pak i online výsledky.

Máte nějaký oblíbený fotbalový tým?

Na prvním místě fandím Spartaku Hulín – tady bydlím, je to můj mateřský klub. Zatím se kluci v MSFL drží zuby nehty, nevyrovnané výsledky mě ale štvou. Jestli někdy postoupíme do II. ligy? To je docela sci-fi myšlenka, ale byl bych moc rád. I když zrovna na Baníček bych chodit nechtěl. (smích) Po pravdě v nejvyšší soutěži trochu fandím Spartě. Blíže jsou mi regionální týmy. Velkou radost mi nyní dělá Zlín, klobouk dolů. Dělají na čele tabulky maglajz, držím jim palce. Nic není nemožné, tak proč by Fastav nemohl získat titul? Věřím, že ještě mistrovské Plzni zavaří.

Chodíte často na fotbal?

Kvůli pracovnímu vytížení bohužel ne. Navíc musím svůj čas dělit i mezi rodinu, jinak by mě manželka s dcerou Kateřinou (18 let) a synem Martinem (16) asi sežrali. (smích)

Hrával jste v minulosti fotbal?

Jen v dětství v přípravce a žácích. Ale fotbal je má láska na celý život, třebaže teď už jen příležitostně aktivně a spíše pasivně. Navíc od dětství jsem propadl i sportovnímu rybolovu, přesněji muškaření, které dělám čtrnáct let. Dokonce jezdím po závodech a reprezentuji naši místní organizaci Holešov.

A jakým největším úlovkem se můžete pochlubit?

Nejvíce si cením 45 centimetrů dlouhého lipana podhorního.

Blíží se Vánoce. Už řešíte dárky, nebo jako většina chlapů vše necháváte na poslední chvíli?

Vše mám rád na pohodu, bez stresů. Plánujeme výlet do Olomouce na punč. Po pravdě už to tolik neprožíváme, na druhou stranu Štědrý den a kouzlo Vánoc všichni milujeme. Dárky kupujeme s manželkou společně.

Máte nějaké konkrétní přání dárku pod stromeček?

Protože okolo máme hodně kilometrů cyklostezek a bohužel už zima není, co bývala, přál bych si in-line brusle. V dětství jsem totiž hrával hokej. (úsměv)

Úspěšní manželé Štefaníkovi v top tenSlovácko – Hned dvojnásobný úspěch zaznamenala v Tip lize manželská dvojice z Vlčnova.
O něco lépe si vedla Zdislava Štefaníková, která si za celkové třetí místo odnesla spací pytel Armatex. Její manžel Pavel obdržel za devátou příčku fotbalový míč. „Do soutěže nás tak trošku uvrtal náš zeťák, který Tip ligu hraje pravidelně dlouhá léta. Vůbec jsme nečekali, že bychom mohli něco vyhrát, ale povedlo se," usmívali se manželé Štefaníkovi.
Není bez zajímavosti, že oba na podzim byli i mezi nejúspěšnějšími tipéry kola, takže obdrželi hned dvě plata piv Zubr Premium.

Vítězové podzimní části Tip ligy Deníku

1. místo: Jan Masař z Hulína (100 piv)
2. místo: Jiří Hejtmánek ze Zlína (poukaz 1000 Kč)
3. místo: Zdislava Štefaníková z Vlčnova (spacák)
4. místo: Roman Pečinka z Kroměříže (spacák)
5. místo: František Čala ze Všeminy (batoh)
6. místo: Tomáš Vaculčík z Křekova (batoh)
7. místo: Antonín Zpěvák z Uh. Hradiště (poukaz 500 Kč)
8. místo: Adam Šupka z Uh. Hradiště (poukaz 500 Kč)
9. místo: Pavel Štefaník z Vlčnova (fotbalový míč)
10. místo: Josef Hřib ze Šumic (fotbalový míč)