2. kolo poháru FAČR

Velké Karlovice + Karolinka – Fastav Zlín 1:6 (0:1)

Po osmi letech od zápasu se Slavií Praha přijel do Velkých Karlovic prvoligový soupeř a pro celé Valašsko to byl velký fotbalový svátek. Domácím sice chyběli čtyři hráči ze základní rotace, ale proti soupeři hrajícímu o tři soutěže výše rozhodně nezklamali. Hlavně v první polovině byli Valaši favoritovi vyrovnaným sokem. „Nějaké šance samozřejmě Zlín měl, ale buď je nedotáhl, nebo je chytil skvělý Sváček," chválil svého spoluhráče kapitán fotbalistů Velkých Karlovic+Karolinky Josef Mikula, jenž hrál za svůj mateřský klub i zápas proti Slavii v roce 2007. Smolná chvilka domácích přišla ve 27. minutě, kdy po špatném odkopu využil svou šanci kanonýr Železník a načal tak svou úspěšnou gólovou sobotu. Více b ranek však v první půli nepadlo a s domácími to nevypadalo vůbec zle. Mohlo to být ještě veselejší, ale Škrobákovu střelu vykopávali hosté z brankové čáry.

Po změně stran ovšem hosté mezi 50. a 68. minutou třikrát skórovali, odskočili na 4:0 a bylo prakticky po zápase. Brankostroj Zlína pak domácí alespoň jednou přerušili a hodně tak potěšili své fanoušky. V 75. minutě se po standardce prosadil dorážkou Pavel Píšek a snížil tak na 1:4. Odstartovali tak nejen výbuch radosti domácích diváků, ale také výbuch světlice v hostu hostů. „Těsně poté vtrhla na stadion asi dvacítka zakuklených ultras, kteří nejprve ukradli vlajku hostujícím fanouškům a poté se pustili do samotných zlínských fandů. Asi na patnáct minut se utkání přerušilo, naštěstí se pak dohrálo," popsal černou kaňku na zápase sekretář domácího oddílu Jaroslav Valián.

V utkání, ve kterém se pak kvůli incidentu s ultras přidávalo devět minut, se pak v nastavení hosté ještě dvakrát trefili a pro Valachy tak zápas skončil až příliš krutě 1:6. I tak ovšem převládal v táboře Velkých Karlovic spíše pozitivní pohled. „Jestli to bylo čtyři nebo šest jedna je asi i jedno. Hlavní je, že jsme si to hlavně užili a mohli jsme si takovýto zápas s prvoligovým soupeřem zahrát. Snad jen trochu mě mrzí naše rezignace v závěru, kdy jsme neudrželi solidní stav 1:4. Přičítám to i tomu incidentu, který se stal čtvrt hodiny před koncem a po kterém už jsme hráli špatně," konstatoval po zápase trenér VKK Dalibor Kučera. Jeho protějšek a zároveň kamarád Bohumil Páník byl po utkání spokojen a přiznal, že to pro jeho tým nebyl žádný pouťáček na vesnici. „Pro nás to bylo pomyslně jako ligové utkání, které jsme chtěli odehrát v maximálním nasazení, abychom zůstali v týdenním zápasovém rytmu. Nedělá dobrotu, když máte dvoutýdenní pauzu mezi mistráky, tak podle toho jsme k tomu přistoupili. Chtěl jsem po hráčích plný výkon s odpovídající intenzitou i agresivitou. Myslím, že to byl solidní fotbal. Bral jsme to jako mistrák a žádný pouťák," pravil po závěrečném hvizdu kouč prvoligového Zlína Bohumil Páník. Ten byl především rád, že jeho tým předešel problémům, které například mělo Slovácko. „I k takovému utkání je potřeba přistoupit stoprocentně koncentrovaný. Je to hodně o hlavách hráčů, nesmí se jim nechat prostor pro přemýšlení, zda hrát nebo nehrát naplno. Proto jsem rád, že jsme to zvládli takto. Podívejme se třeba na Slovácko, že?" připomněl potupu prvoligového týmu na hřišti divizního Slavičína. Právě výhra Slavičína udělala Páníkovi radost. „Je to naše farma a hovoří to o určitě kvalitě, která tam je. Takže i za Slavičín jsem rád," usmíval se kouč Zlína Pánik. Hned vedle něj se smál také jeho kamarád a pro tento zápas i soupeř na lavičce Dalibor Kučera a přidal další hlášku. „Já jsem Bobe vlastně taky rád, že jste nás vyřadili. Nemusíme se teď soustředit už více na pohár a můžeme makat na vylepšení naší pozice v divizi. Teď tě zvu na kávu," uzavřel s úsměvem Dalibor Kučera a oba trenéři odešli na přátelské kafíčko.

Branky: 75. Píšek – 27., 50., 90+2, 90+5 Železník, 54. + 67. Jordan. FC VKK: Sváček – Ondřejka, Mikula, Pavelka Martin, Melichařík – Píšek, Surovec, Podešva (60. Mynarčík), Heger – Škrobák, Pavelka Jan. Trenér: Kučera. Fastav Zlín: S. Dostál – Pazdera, Malý, Hájek, Matějov (74. Hubáček) – Kopečný (68. Blanař), Živulič, Motal, Bartolomeu (46. Koreš) – Železník, Jordan. Trenér: Páník.