„Jsme v pohodě. V případě Ekpaie šlo jen o drobnost, která byla hned vysvětlena. To jsou ruská specifika,“ poznamenal trenér ševců Bohumil Páník, jenž současně vzpomněl složitější situaci při poslední cestě na soustředění do Turecka.

„Jeden hráč musel kvůli administrativním problémům přes hlavní město Istanbul. Sportovní manažer Zdeněk Grygera se obětoval a letěl s ním. Vrátili se o nějaký šest osm hodin později. Na problémy jsme zvyklí, jsme sportovci,“ byl nad věcí zkušený 60letý lodivod Fastavu.

Stejně tak mu nevadilo i kvůli zácpám téměř celodenní cestování.

„To jsou normální věci, civilizační choroba, spousta aut v obrovském městě. Něco podobného jsme zažil v Brazílii, když jsem byl v Sau Paulu, ucpané osmiproudové silnice, kde se rychleji pohybují motorky a kola. Bereme to sportovně,“ zopakoval Páník.

Fotbalisté Fastavu přiletěli do Moskvy.
Fotbalisté Fastavu odletěli do Moskvy. Mírně nevyspalí, ale dobře naladění

První tréninkovou jednotku v dějišti utkání absolvovali ševci ve středu večer.

„Komplex je to krásný, závidíme jej soupeři a současně věřím, že se něčeho podobného dočkáme i ve Zlíně. Je obrovskou ctí zahrát si v Moskvě. Snad budeme domácím důstojným partnerem,“ přeje si kouč.

Nespoléhá přitom na skutečnost, že Lokomotiv v neděli čeká prestižní moskevské derby s Dynamem.

„Ale nás čeká také důležité derby s ostravským Baníkem. Jsem přesvědčen, že nikdo z trenérů si nedovolí taktizovat. Není dobré vymýšlet, nechat někoho kvalitního odpočívat. To nedopadá dobře. Věřím, že oba nastoupí v nejsilnější sestavě.“

Přestože kouč Páník domácí tým společně s Kodaní považuje za hlavní favority skupiny, na remízu hrát v srdci Ruska nebude.

„Vždy hrajeme na vítězství, byl bych špatný trenér myslet jinak. Po utkání si pak můžeme říci, jestli případná remíza by byla pro nás dobrá,“ nechce více předjímat Páník, který vsadí opět na týmovost.

„Učíme se hrát velký fotbal a věřím, že právě týmovým výkonem soupeře poškádlíme.“

fotbal TJ Valašské Meziříčí -FC Baník Ostrava
Fotbalové Valašsko se dočkalo krále. Děkuju za přijetí, reagoval Baroš

Přestože kapacita místního stánku je ke třiceti tisícům, vyprodáno rozhodně ve čtvrtek nebude. Odhaduje se návštěva okolo deseti tisíc. I kvůli na místní poměry pozdnímu začátku utkání – ve 22 hodin.

„Je to opravdu neobvyklý čas pro místního fanouška, ale my jsme se na to biologicky připravovali, poslední dny se v tomto čase trénovali. Je to standardní termín a my jej respektujeme, nemáme s tím problém,“ potvrdil trenér Fastavu, který už má z větší části jasno, kterých 18 hráčů z 25 přiletivších nominuje. „Otazník již vidí jen nad jedním místem, kde mám dva kandidáty,“ přiznal úspěšný stratég Zlína.

Do čtvrtečního večerního zápasu tak budou fotbalisté Fastavu individuálně odpočívat a chystat se na důležité utkání, ve kterém jde opět o velké peníze. Každý získaný bod totiž mimo jiné znamená přísun 120 tisíc Euro do klubové pokladny.

„Kluci vědí, jak se připravit. Nepřijeli se podívat na Rudé náměstí, procházet supermarkety. Přišli za prací. A pokud se chtějí podívat na zdejší památky, mají na to vlastní dovolenou,“ dodal Bohumil Páník.

Petr Jiráček
Kapitán Zlína Jiráček už tolik nervózní jako kdysi nebude